POTOČNA PASTRMKA (Salmo trutta) - Porodica salmonidae


Opis i građa:

Kažu da je kraljica brzih voda. Pastrmka ima poveću i jaku glavu sa tupom njuškom i velika usta sa oštrim zubima. Mnogobrojni zubi, usađeni u čeljusne kosti, su usmjereni prema unutra. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su ponekad tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, a ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnast, žućkast ili svijetlosiv. Lako se raspoznaje po crvenim ili crnim tačkicama po tijelu, od kojih crnih ima više. U periodu mrijesta boje na njenom tijelu postaju jače i ljepše. Zavisno do staništa u kojem živi, zavisno da li je to u brzim plićacima ili pak dubljim vodama njeno tijelo  mijenja boju od svijetlijih boja, pa do gotovo crne ako živi u pećinama ili špiljama.

Stanište, navike, način hranjenja i rasprostranjenost:

pastrmkaPastrmka živi i razmnožava se isključivo u svježim, brzim tekućim vodama, bistrim potocima sa šljunkovitim ili pješčanim dnom koje su bogate kiseonikom. Ova grabljivica se od najranije dobi hrani svim vrstama bezkičmenjaka, larvi, kukaca, račića i mekušaca. Kako stari to se razne vrste riba pa i manje pastrmke mogu naći na njenom jelovniku, mada voli i glistu i skakavca. Nije rijedak slučaj da je ribolovci prevare i na  hljebnu mrvicu. Nalazimo je u gornjim dijelovima velikih i manjih rijeka. Posebno voli zaklonjeni dio vodenih tokova iako se od njih ne udaljava, ali i blizinu trava, ali i mirnoću šupljikave obale.


Razmnožavanje:

Mrijesti se, u zavisnosti od klimatskih uslova (zavisno od temperature vode i udaljenosti koja je dijeli od mrestilišta), od  oktobra do kraja februara. Traži plitke zone sa šljunkovitim dnom u  brzacima. Repom i glavom iskopaju jamu duboku oko 20 cm u koju  ženka položi 500-3000 jajašaca ikre, koju mužjak odmah oplodi. Jajašca su narandžaste boje veličine oko 5 mm. Za oko dva  mjeseca iz ikre će se izvaliti mlađ koja prve mjesece svog života provodi u blizini mrestilišta. Ženka postaje polno zrela u svojoj 2-3 godini.

Životni vijek, Veličina i Težina:

Prosječan životni vijek pastrmke je između 5-10 godina. Za to vrijeme može da naraste u prosjeku od 30cm do 60cm, sa težinom od 300gr do 7kg. Nije čest slučaj uhvatiti i veće pastrmke. Takva ako dodje na udicu daje lijepo sjećanje koje se pamti cijeli život.