MRENA (Barbus barbus) - Porodica Ciprinidae


Opis i građa:

mrenaMrena je zasigurno jedna od najznačajnijih riba naših voda i njen lov nam pruža veliki izazov i zadovoljstvo. Mrena ima mišičavo tijelo, vretenastog oblika, sa jakim perajima, savršeno prilagođnog plivanju u brzim i snažnim strujama. Prekrivena je ljuskama duboko zarinutim u tijelo i bogatom sluzi. Leđa su joj sivomaslinasta, a prema stomaku je srebrnasta prekrivena gustom sitnom krljušti. Usta su joj mesnata i žilava ukrašena sa dva para malih brkova. Oči su malene. Raste do težine od 10 kilograma mada se takvi primjerci nisu vidjeli već duže vrijeme. Najčešće se viđaju primjerci od 500 grama do 1 kg, a primerci od 5 kg se smatraju kapitalnim ulovima.

Stanište, navike, način hranjenja i rasprostranjenost:

Mrena nastanjuje tekućice i duboke vode. Mrena živi u jatu i nije nikada sama. Gustoća jata zavisi o veličini riba koje ga sastavljaju: što su veće, manje je riba u jatu i obrnuto, što su ribe manje, veći ih je broj u jatu. Može se loviti preko cijele godine dok je s jeseni udarni termin. Najviše se zadržava u srednjem toku rijeke, na pjeskovitom i šljunkovitom dnu. Zimi se okupljaju u jata i miruju na dnu u dubljim i mirnijim dijelovima rijeke. Ljeti ih nalazimo u bržim i plićim dijelovima rijeke na prelivima u samim brzacima i na mjestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stijena koje omogućavaju brže strujanje vode. Početak dobrog lova mrene počinje već u proljeće kada je više hrane u vodi i mrena je aktivnija nego zimi. Uzima hljeb, gliste, crviće, školjke, rovce, kukuruz i dud (rjeđe) a nerijetko i sitnu ribu. U suštini, sve je zanima što može naći na dnu rijeke, pa čak jajašca i mlađ. Ta snažna brkata riba, kojoj neme ravna po snazi, vrhunska je plivačica i nadasve oprezna i pametna riba. U ponudi mamaca prilično je izbirljiva. Ugleda li nas - pobjeći će.

Razmnožavanje:

mrenaMrijesti se kao i klen, od kraja aprila do kraja juna i u to vrijeme slabije uzima ponuđenu hranu jer se hrani larvama koje joj donosi voda ili ih sama traži ispod kamenja. Spolna zrelost kod mužjaka se dostiže od 4. do 5. godine života, a kod ženke oko 5. odnosno 6. godine, kad je duga 30-40cm.. Polaganje jajašaca se odvija u plitkim zonama jako bogatim kiseonikom sa dnom prekrivenim šljunkom i kamenom. Izleže 3000-8000 jajašaca krupne narandžaste ikre, koja se razviju u 14 dana. Mliječ mužjaka je crvenkasta. Za razvoj ikre potrebna je temperatura 10-12° C. Ikra mrene je otrovna i izaziva kolerične napade (povraćanje, proliv), pa ih ne treba jesti. Poznati ihtiolog Blih, pak, potpuno negira otrovnost te ikre. Useljenu ikru mrene mnogi ribolovci, nakon nekoliko dana, koriste za primamljivanje i lov škobalja.

Životni vijek, Veličina i Težina:

Prosječan životni vijek mrene je od 12-20 godina. Za to vrijeme može da naraste u prosjeku od 50cm do 100cm, sa težinom od 3kg  do 12 kg.