MLADICA (Hucho hucho) – Porodica Salmonidae


Opis i građa:

mladicaGrađa i oblik tijela mladice evolucijom su dovedene do savršenstva. Sva je poput vretena pa sa lakoćom savladava matice i bukove. Pliva meteorskom brzinom, a repno peraje je snažno poput vesla. Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara, tako kada je savladate onakvu veliku, djeluje zastrašujuce ali u isto vrijeme i lijepo. Boju tijela prilagođava sredini u kojoj živi. Po tijelu ima crne pjege. Glava i leđa su joj tamnosmeđa do zelenkasta, a kod  ponekih primjeraka blago ružičasta sa prelivima, što je vezano za  stanište u kojem živi. Svadbeno ruho joj je još ljepše i tada dobija neku bakarnoljubičastu boju. Usta mladice su duboko usječena i sa mnoštvom gustih zuba čine usnu šuplju veoma tvrdom, što se ne smije gubiti iz vida pri lovu ove plemenite ribe.

Stanište, navike, način hranjenja i rasprostranjenost:

Naseljava brze čiste i veće planinske rijeke, i čisti je predator. Krupniji primjerci drže se dubokih virova sa skrovitim mjestima pod obalom, odakle povremeno kreću u potragu za hranom, uglavnom na brzake, ujutru na ulaze a uveče na izlaze virova. Kad se nahrani mladica se vraća u svoje skrovište i ljubomorno ga čuva od uljeza.
mladicaHrani se ribom i rakovima, pogotovo škobaljem koji joj je omiljena poslastica. Rado napada varalicu a sitniji primjerci tokom ljeta i vještačku mušicu. Zima je kao stvoreno godišnje doba za lov ove grabljivice. Ulovljena mladica je trofej koji se dugo pamti. Najpogodnije vrijeme za lov je zimi, do 1. februara. Varalicu najradije napada zimi, jer su u to vrijeme sitnije ribe koje služe kao hrana u krtogu. Lovi se i u ostalim godišnjim dobima ali rjeđe. Ako na nekoj vodi postoje posebna ograničenja u pogledu lovne dužine – morate ih poštovati.

Razmnožavanje:

Mladica se mrijesti od marta do aprila. Traži zone sa šljunkovitim dnom u brzacima u kojima mužijak i ženka iskopaju jamicu. Ženka položi 10-25000 jajašaca. Polno je zrela sa 5 godina kad je dugačka 50-60 cm. Mlađ se ispočetka hrani planktonom, zatim larvama insekata iz vode i insektima, a potom postaje grabljivica i napada rakove i ribu.

Životni vijek, Veličina i Težina:

Može da naraste do 40 pa čak i 50 kilograma, ali srednja lovna težina je od 5 do 12 kilograma. Najveća ikada ulovljena mladica bila je teška 59,4 kilograma i duga 186 cm. Bilo je to 1873.godine. Zvanično priznati rekord drži primjerak od 34,511 kilograma ulovljen 1985.u Austriji.