LIPLJEN (Thymallus thymallus) – Porodica Thymallidae


Opis i građa:

klenLipljen se ubraja u najelegantnije i najljepše slatkovodne ribe. Tijelo mu je vitko izduženo i pokriveno čvrstom, relativnom sitnom krljušti. Za razliku od potočne pastrmke on ima neobično veliko i dugačko leđno peraje metalnoplave boje sa 3-4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pjega, i malu glavu, koja se sužava u zašiljeni špic sa malim jedva vidljivim ustima i slabo razvijenim kukastim zubima, zbog čega se i lovi sa manjim mušicama. Prepoznatljiv je i po velikom oku sa zeleno-žutim irisom. Donja peraja su pepeljasta, sa blijedo-crvenim i violetnim prelivom na vrhu. Repno peraje je crvenkastobakarno, a masno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Na bokovima iza glave je manji ili veći broj crnih pjega. Sa obe strane tijela iznad trbušnih peraja krase ga veliki crveni prelivi nepravilnih oblika. Za vrijeme mrijesta sve boje su jače izražene naročito kod mužjaka. Prednji dio leđnog peraja kod mužjaka je viši nego kod ženki.

Stanište, navike, način hranjenja i rasprostranjenost:

Geografsko rasprostranjenje lipljena je ogromno i zahvata sjeverni i srednji dio evroazijskog kontinenta, živi u donjim dijelovima pastrmskih rijeka, u zoni koja uostalom nosi njegovo ime: lipljenova zona. Stanište mu je posebno karakteristično i iz njega gotovo i ne izlazi. Lipljen živi u većim ili manjim jatima gdje su ribe svrstane po godištima. Najveće zauzimaju najbolja mjesta na najbržim i najdubljim sektorima, u velikim šljunkarama, dugim i pravilnim riječnim tokovima, suženjima i gdje god je hrane u obilju. Lipljen je riba  hladnih voda i često živi zajedno sa potočnom pastrmkom iako ima svoje područije. Za razliku od pastrmke on voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. U prirodi, pak, ne postoji oštra razlika između ta dva područja, pa te dvije ribe žive zajedno.
Lipljen najveći dio vremena proboravi na dnu kojeg neumorno pretražuje u potrazi za najrazličitijim ličinkama ili nimfama. Lipljen je  brži lovac na mušice, koje padaju, ili samo dodiruju u letu vodenu površinu. Tu je i ljepota borbe ribolovca i lipljena. Jer, on u djeliću sekunde, kada mušica dodirne vodu, kao munja izleti sa dna i zgrabi je. Ali, za razliku od drugih riba, ova nikad ne proguta odmah uhvaćenu mušicu, već je osjetljivim usnama i nepcima oproba, i onda, ako nije po ukusu, jednostavno ispljune.
Prvih se dana života hrani planktonom, a dok je u stadiju mlađi konzumira jajašca drugih riba i različite vodene beskičmenjake. Najveći primjerci čak znaju zgrabiti i pokoju mlađ. Tokom perioda masivnog izleganja kukaca, lipljen zna rado isplivati na površinu i hvatati kukce koje zanosi struja. U jakim strujama ga ne treba tražiti (bar ne one krupnije), jer radije boravi u tihim i dubokim razlivima.

Razmnožavanje:

klenZa razmnožavanje lipljen traži čiste vode bogate kiseonikom. I na  najmanje zagađenje, promjenu u vodostaju, temperaturi vode ili sastavu dna, reaguje privremenim, a ponekad i trajnim  napuštanjem te zone. Lipljen je riba proljećnog mrijesta i njegov početak umnogome zavisi od temperature. Uglavnom traje od aprila do sredine maja. U hladnim planinskim rijekama mrijest počinje kasnije. U našim rijekama mrijesti se pri temperaturi od 6-10 stepeni C. Ako su vode  duboke, dan i ostali uslovi povoljni, ženka će baciti ikru u blizini mjesta boravka. Ikru polaže u jame duboke 50-100cm, i pri tome položi od 2.000 do 4.000 jajašaca po kilogramu težine. Jednom oplođena od mužjaka, jaja se prekriju šljunkom. Inkubacija traje odprilike 20 do 25 dana. Ako područje nema pogodnih plodišta ili je temperatura izuzetno niska, lipljen odlazi na mrijest u obližnje potoke sa toplijom vodom i pogodnijim dnom. Rast lipljena je vrlo brz. Nakon prve godine već je dug desetak centimetara. Polnu zrelost dostigne u trećoj godini života za mužjake, a u četvrtoj za ženke.

Životni vijek, Veličina i Težina:

Prosječan životni vijek lipljena je između 5-10 godina. Za to vrijeme može da naraste u prosjeku od 30cm do 60cm, sa težinom od  400gr do 1,5kg