KLEN (Leuciscus cephalus) - Porodica Ciprinidae


Opis i građa:

klenKlen ima snažno tijelo, vretenastog oblika, prilagođeno plivanju i u pojačanim vodenim strujama. Prekriveno je velikim ljuskama označenim crnom trakom. Glava mu je masivna i snažna, završava okruglom njuškom koja natkriva široko rasječena usta, bez brkova. Repno peraje je široko i nazubljeno, a trbušna peraja su okomito postavljena nad leđnu peraju. Boja mu se mijenja prema obojenosti vode u kojoj živi. U pravilu, trbušna je zona bijela. Peraja su sivkaste boje, osim analne i zdjelične koje su narandžasto-crvene. U našim vodama rijetko naraste preko 4kg.

Stanište, navike, način hranjenja i rasprostranjenost:

Klen je riba čistih voda i srednje brzih tokova, uglavnom se nalazi u srednjim i nižim dijelovima vodenih tokova, u dubokim virovima ili na prelazima iz vira u vir, odnosno od zone deverika do pastrmskih  zona. S izuzetkom malih jezera i bara gdje ga nema jer se tu ne može razmnožavati, može živjeti i u kanalima, jezerima, pješčarama, pod uslovom da sve te vode komuniciraju sa nekom rijekom. Spada u ciprinidne odnosno šaranske vrste riba.
klenNaseljava skoro cijeli evropski kontinent osim skandinavskog područja, možemo ga naći čak i u Baltičkom moru što nam govori da je izuzetno prilagodljiva vrsta. Ipak klen najrađe naseljava tekuće vode sa tvrdom kamenitom podlogom. Zna odoljeti i preživjeti i tamo gdje su mnoge vrste unazadovale. Zimi, klen se smješta u mirne zone blizu vodenih struja, uz šuplje obale, u sporim ali snažnim vrtlozima, uzvodno od rupa. Na proljeće obilazi područja gdje raste vodeno bilje, po plitkim zonama uzburkanog toka, i svugdje gdje su kukci brojni. Ljeti se postavlja u zasjedu blizu površine, najčešće u sjeni, a spreman je odjednom progutati svaku vrstu poslastice. U jesen, vrtlozi i potopljene prepreke omogućuju mu bez većeg napora da najveći dio dana proboravi u prehranjivanju. Klen ima široku lepezu u ishrani: mekušci, rakovi, mlađ, punoglavci, razne ličinke, kopneni i vodeni kukci, biljni i organski otpaci, mahovina, alge, voće slučajno palo sa stabala, dud, grožđe... Pored svega toga, on je ipak oprezna riba.

Razmnožavanje:

klenMrijesti se u maju i junu. Ženka polaže od 50-200000 jajašca na šljunkovite i biljem obrasle plićake, kada temperatura vode dostigne 15°C. Kao mlađ živi u jatima i hrani se planktonima i vodenim biljem. Sezona parenja im je u proljeće. Tada mužjaci dobijaju pjege po tijelu a peraje im postaje crveno,  dobija življe boje, odnosno takozvano svadbeno ruho. Inkubacija traje sedam dana, a mlađ raste dosta brzo.

Životni vijek, Veličina i Težina:

Prosječan životni vijek klena je između 10-15 godina. Za to vrijeme može da naraste u prosjeku od 30cm do 70cm, sa težinom od  500gr do 6kg.